Sur la Colline   Zonnebloem
Home Nieuws Het vakantiehuis De omgeving Tarieven Contact Zonnebloem
Het privé-zwembad en voorzijde van luxe vakantiehuis Sur la Colline in Frankrijk
Het gastenboek van vakantiehuis Sur la Colline

De omgeving van Sur la Colline

Het vakantiehuis ligt in een bijzondere streek, die nog maar weinig mensen kennen.


De Ariège

De streek Ariège - klik voor vergroting Het fraaie dorpje Carla-Bayle ligt in het Zuid-Franse departement Ariège. De Ariège maakt onderdeel uit van de regio Midi-Pyrénées, ook wel het Toscane van Frankrijk genoemd. Naast natuurschoon kent de Ariège ook een indrukwekkende cultuurhistorie. De geschiedenis van de Ariège leeft voort in de vele grotten, burchten, kastelen, citadels en bastides. Deze streek werd vroeger voor het grootste deel bewoond door Katharen. De Ariège is genoemd naar de gelijknamige rivier. Richting het zuiden oogt de natuur ruiger en zijn de eeuwig besneeuwde pieken van de Pyreneeën zichtbaar. Het is één van de dunst bevolkte departementen van Frankrijk.

Carla-Bayle

Carla-Bayle - klik voor vergroting Het dorpje Carla-Bayle ligt bovenop een heuvel, waardoor het een schitterend uitzicht biedt op de omgeving. Het uitzicht is echter niet de voornaamste aantrekkingskracht van Carla-Bayle. De grote aantrekkende factor van dit plaatsje wordt gevormd door de kunstenaars die er wonen. Carla-Bayle heeft kleine straatjes, waar je alleen te voet kunt komen. Het heeft smalle steegjes met heerlijke doorkijkjes, een theetuin, een restaurant, een bakker en een gemeentehuis. Ook de kerk is de moeite waard. Verder bestaat dit oude dorpje uit ateliers en galeries.

Het middeleeuwse vestingstadje Carla-Bayle is vernoemd naar de beroemde protestantse filosoof Pierre Bayle (1647-1706), die in 1681 vluchtte uit Frankrijk en emigreerde naar Rotterdam.

Klimaat

Het gebied kent een heerlijk klimaat. Het voorjaar valt zeer vroeg en geeft al een voorproefje van de zomer. In juli en augustus is het overheersend zonnig en warm, maar 's nachts is het buiten heerlijk koel. De nazomer is vaak aangenaam zacht en warm, een jaargetijde met prachtige dagen.

Bezienswaardigheden in de omgeving

In de Ariège is er voor alle leeftijden wat te doen.

Foix en kasteel Château des Comtes de Foix

Kasteel in Foix - klik voor vergroting Op een half uur rijden ligt de oude stad Foix, aan de voet van de Pyreneeën. Het is er gezellig, met een zuidelijke sfeer. In de oude binnenstad staan nog enkele middeleeuwse vakwerkhuizen. Er zijn veel terrassen en cafés. Het Château des Comtes de Foix is ook zeer de moeite waard.

Zwemmen, vissen, varen en strand

Lac de Carla-Bayle - klik voor vergroting Zwemmen, vissen of varen kan in het meer (Lac de Carla-Bayle), zo'n 600 meter van het vakantiehuis. In de zomermaanden is er toezicht vanaf het strand. Natuurlijk kan er ook te allen tijde worden gezwommen in het zwembad van het vakantiehuis zelf.

Fietsen en mountainbiken

Wielrennen, fietsen en mountainbiken - klik voor vergroting Ervaren fietsers met goede conditie en voldoende versnellingen kunnen diverse leuke routes rijden. Mountainbikers zullen beslist tijd tekort komen, omdat er enorm veel VTT-parcoursen zijn in deze natuurrijke omgeving.

Survival

Survival voor jong en oud - klik voor vergroting Voor liefhebbers van klimmen en klauteren is er aan de weg van Carla-Bayle naar Daumazan een speciaal aangelegd survivalpark in de hoge bomen te vinden, genaamd Sequoia Vertigo. Niet alleen volwassenen, maar ook kinderen zullen zich hier prima vermaken!

Grotten

Wereldberoemde grotten - klik voor vergroting Le Mas d'Azil ligt op een kwartier rijden. Deze grot is wereldberoemd en één van de belangrijkste grotten uit de préhistorie. Karakteristiek voor deze grot is het gereedschap van vuursteen, gekleurde keien en geslepen harpoenen. Bewonder resten hiervan in het museum van de grot.

Toeren

Toeren rond Carla-Bayle - klik voor vergroting Mensen die een dagje gaan toeren, komen langs de mooiste plaatsen. Daumazan sur Arize, een typisch Frans gemoedelijk dorpje, Mirepoix met zijn middeleeuwse marktplein en St. Girons vormt de plek waar drie rivieren samenkomen.

Markten

Markten - klik voor vergroting Wie graag een markt bezoekt, komt hier uitstekend aan z'n trekken. Er zijn oneindig veel markten in de omgeving. In Carla-Bayle zelf is er iedere zondagmorgen een kleine markt. In Foix is er op vrijdagochtend een uitgebreide markt. Vaak worden diverse lokale specialiteiten aangeboden.

Golfen, raften of kanoën? Alles kan!

Wildwatervaren (raften) - klik voor vergroting Sportievelingen die een grote uitdaging zoeken, zullen zich niet vervelen. Men kan onder andere ook golfen, kanovaren, raften, canyoning en wandelen. Behalve een sport beoefenen, kan men ook een sport bekijken. De Tour de France rijdt namelijk jaarlijks in de omgeving.

Bezienswaardigheden in grotere plaatsen

Bezienswaardigheden in grotere plaatsen zijn: de bekende Airbus vliegtuigfabriek in Toulouse, het bedevaartsoord Lourdes, de middeleeuwse stad Carcassonne. Op berijdbare afstand bevindt zich het belastingvrije bergstaatje Andorra, een prachtige bestemming voor een dagtocht en 's winters een prima oord om te skiën. Een dag naar de Middellandse Zee is ook goed mogelijk, met de auto zo'n 1,5 uur rijden vanaf vakantiehuis Sur la Colline. Een informatiemap met meerdere uitstapjes bevindt zich in de woning.

« Terug naar boven


Zonnebloem